Rețete știri

Rețetă – Covrigei cu sare

Ingrediente

  • 125 ml lapte caldut
  • 125 ml apa calduta
  • 1/2 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 50 gr unt taiat bucati (la temp. camerei)
  • 375 gr faina alba (BL55)
  • 1 lingurita sare

Oparire

  • 200 ml apa
  • 10 gr bicarbonat de sodiu
  • Glazura de sare
  • 50 gr faina alba
  • 20 gr sare
  • 100 ml apa
  • Bucati: 11 (7 mici si 4 mari)

Preparare
Covrigei cu sare

  1. Se pun ingredientele pentru aluat in masina de paine in ordinea data. Se seteaza masina pe programul de framantat. Se poate framanta si cu mana, dar trebuie insistat cam 15 minute astfel incat aluatul sa fie foarte elastic. Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa la temperatura camerei numai 15 minute, timp in care va creste foarte putin.
  2. Se rastoarna aluatul pe masa de lucru (am asezat sub el o hartie de copt) si cu mana ii dati forma de patrat sau dreptunghi. Veti simti ca aluatul e foarte elastic si se se intinde fara efort. Cu o rola de patiserie taiati fasii egale (cca 35-40 gr pentru covrigi mici sau 75-80 gr covrigi mari).
  3. Se ia fiecare bucata si se ruleaza astfel incat sa obtineti un rulou gros cat degeteul mare. Orientativ va pot spune ca din bucatile mici mi-au iesit rulouri lungi de 50 cm. Daca doriti covrigii mai pufosi puteti lasa rulourile un pic mai groase. Cu cat ii faceti ma subtiri cu atata vor iesi mai crocanti.
  4. Formati covrigii direct in tava cuptorului pe care ati asezat hartie de copt. Nu-i inghesuiti, ca sa aiba loc sa creasca. Veti avea nevoie de 2 tavi ca sa incapa toti.
  5. Dupa ce sunt toti formati, introduceti tavile in pungi de plastic si ii lasati sa creasca la temperatura camerei 1 ora.
  6. Inainte sa expire ora, aduceti la fierbere apa cu bicarbonatul. Cu o pensula ungeti covrigii cu apa clocotita. Aveti grija sa-i ungeti peste tot. Acest amestec va face sa se rumeneasca crusta, iar daca ratati anumite locuti (marginile de exemplu) acolo nu se vor rumeni. Repetati ungerea cu apa clocotita. O dubla ungere asigura o crusta mai crocanta.
  7. Dati tava la 200C timp de 10 minute, pana sunt placut rumeniti.
  8. Amestecati ingredientele pentru glazura. Va rezulta un amestc ca cel de clatite, trebuie sa curga incet de pe lingura.
  9. Scoateti covrigii din cuptor si cu lingura picurati glazura in zig-zag peste ei. Puteti pune cat de multa glazura va face placere, nu trebuie sa o folositi pe toata.
  10. Introduceti iar tava la cuptor pentru 3-4 minute, doar cat sa se coaca glazura.
  11. Covrigii sunt buni imediat si in ziua in care au fost copti, mai ales daca i-ati format mai subtiri.

 

 

Sursă foto – prezell.com

S-ar putea să-ți mai placă și...