Litiaza renală, adică depunerile de nisip și acumularea de pietre în rinichi, este o afecțiune des întâlnită printre români. Mulți oameni care consumă apa dură de fântână sau de la chiuvetă, precum și cei care nu se hidratează suficient și consumă multă sare se confruntă c această afecțiune foarte dureroasă. Există numeroase tratamente, intervenții prin diverse tehnici medicale, dar și ape terapeutice sau ceaiuri pentru rinichi care ajută la eliminarea pietrelor.
Ceaiul de pătrunjel
Infuzat în concentrație mare, pătrunjelul are un efect puternic diuretic, ajută la dilatarea căilor urinare și la eliminarea unei cantități mai mari de urină care antrenează și depunerile din rinichi. De asemenea, sucul din rădăcina de pătrunjel, preparat proaspăt este foarte bun când suferi de pietre la rinichi. Sucul din rădăcină de pătrunjel se poate combina cu suc proaspăt de morcovi. Cum se pregătește: 200 gr de frunze și codițe de pătrunjel tocat la 250 ml de apă. Se infuzează timp de 15 minute și se bea îndulcit. Cum se consumă: se face o cură de ceai și suc de pătrunjel timp de 10 zile, două căni pe zi.
Ceaiul din ochii șoricelului
Această plantă este recunoscută drept un ”spărgător de pietre” și conține tot felul de acizi și taninuri care dizolvă depunerile de săruri din rinichi. Totodată, această plantă antrenează eliminarea nisipului din rinichi și previne noile depuneri. Cum se pregătește: 2 lingurițe la o cană cu apă, se infuzează timp de 15 minute. Cum se consumă: se face o cură de cel puțin 14 zile, câte două-trei căni pe zi.
Ceaiul din mătase de porumb
Mătasea de porumb este cunoscută din vremuri foarte vechi pentru protecția rinichilor. Ea previne depunerile de săruri în rinichi și totodată ajută la eliminarea pietrelor mai mici. Cum se pregătește: 2 lingurițe de mătase de porumb la 200 ml de apă, se infuzează 15 minute. Cum se consumă: se poate îndulci cu miere, se face o cură de 15 zile pentru curățarea rinichilor.
Reguli pentru consumul de ceaiuri pentru rinichi
- Ceaiurile din plante pot fi folosite pe termen lung, în cure de câte 10 – 15 zile, care pot fi reluate după o pauză de 2 – 3 luni;
- Cele mai eficiente ceaiuri pentru rinichi trebuie preparate sub formă de infuzie; Se folosesc 1 – 2 lingurițe de plantă uscată la 200 – 250 ml de apă, se dă în clocot câteva secunde și se lasă la infuzat 15 minute
- Toate ceaiurile din plante pot fi folosite pe termen lung, dar prin rotație: o lună ceai de urzică, o lună ceai de mătase de porumb, o lună ceai din codițe de cireșe etc.
- Ceaiurile pentru rinichi trebuie consumate adaptând totodată o dietă bogată în lichide, cu mai puțină carne, mai puțină sare și mai multă mișcare!
Sursă foto – tea.com