Elena Țega, „Bunica noastră, a tuturor”, veteran de război și maior în retragere, a împlinit în ziua de Crăciun 101 ani.
După ce mai întâi i-au împodobit bradul, după tradiție, în fața geamului din apartamentul în care locuiește, militarii Academiei Forțelor Terestre i-au invitat pe sibieni să li se alăture în ziua în care aceasta a împlinit 101 ani.
Elena Țega a ajuns pe front la sfârșitul lunii august 1944 și a stat opt luni. Avea puțin peste 20 de ani și era singura fată din cele care au făcut cursurile de asistente la Drăgășani, care pleca în infernul războiului și al șaselea membru al familiei sale. Toți cei cinci frați ai ei erau pe front, potrivit turnulsfatului.ro
Profesorul Dan Ramf a vorbit mai multe zile cu bunica Elena, în anul 2016, realizând un emoționant interviu pe care l-a publicat în volumul „Bunicii noștri, eroii noștri”:
„La sfârşitul lui august 1944 a venit la noi colonelul Stochiţoiu cu ordinul de mobilizare pentru mine, plecam pe front ca sanitar. Tata era trist, mama plângea de se rupea cămaşa pe ea, tăticul l-a întrebat pe acesta:
„-De unde a venit ordinul, dacă nu se poate amâna, cum să plece Leana mea?” Răspunsul a fost scurt:
„-Domnule Gogâlea (n.r numele de familie al părinților ei) e ordin, lucrurile astea nu se pot discuta”. Aveam instrucţiunile scrise pe biletul de mobilizare:
„Veţi fi primită în gară de autorităţi, te vei da jos ultima din tren şi vei scoate o batistă albă”. Când am plecat din Drăgăşani tata s-a urcat în tren şi m-a dat în grija unei familii care mergea la Bucureşti spunându-le:
„-Vă rog aveţi grijă de ea, e fiica mea, este mobilizată pentru front”. Apoi s-a întors către mine, mi-a luat capul în mâini şi mi-a spus:
„-Să fii aşa cum ai fost şi aici, cu capul pe umeri, să fii cuminte şi să-ţi faci datoria”! Vorbele astea nu le-am uitat niciodată.
Sursă foto – Academia fortelor terestre