Fierea-pământului este o plantă întâlnită frecvent în livezi, vii sau pe pajiști. Mulți o consideră buruiană, dar are reale calități terapeutice. Află cum o poți folosi pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Fierea-pământului (Centaurium umbellatum) se mai numește și țintaură sau iarba-frigurilor. Numele de „Centaurium” (Centaur) vine de la centaurul Chiron. Legenda spune că acesta era un adevărat vindecător, dar a fost, la rândul lui, rănit cu o săgeată otrăvită. În încercarea de a se salva, a folosit această plantă și a supraviețuit.
Folosită din vechime
Anticii au numit-o Fierea-pământului pentru că are un gust foarte amar. Anglo-saxonii au folosit planta ca antidot la mușcătura de șarpe și a altor otrăvuri, precum și pentru tratarea febrei. Este cunoscută ca o plantă foarte bună pentru sănătate, dar nu prea gustoasă. Fitoterapeutul german, părintele Sebastian Kneipp, a recomandat-o pentru melancolie și pentru calmarea nervilor. De asemenea, era folosită ca tratament pentru gută.â
Cum se culege țintaura
Țintaura ”este o plantă modestă, anuală sau bianuală, de 10-40 centimetri înălțime, cu tulpina dreaptă, ramificată la partea superioară. La bază are o rozetă de frunze care se usucă după înflorire. Florile, de culoare roz, roz-purpuriu, mai rar albe, sunt grupate la vârful tulpinii. Se recoltează numai părţile aeriene, tăiate cu un cuţit sau cu o foarfecă, pentru a proteja rădăcinile”, recomandă acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Bună pentru stomac
Fierea-pământului susține sănătatea digestivă. Stimulează secreția de acid gastric și enzime digestive. Acțiunea sa amară asigură o digestie bună, permițând absorbția optimă a nutrienților. Ajută la îmbunătățirea metabolismului proteinelor și ajută în mod specific la absorbția calciului, fierului și a vitaminei B12, precum și la tonifierea sfincterului esofagian.
Țintaura este indicată în special în pierderea poftei de mâncare atunci când este asociată cu slăbiciunea hepatică. Este recomandată persoanelor cu apetit slab, mai ales celor aflate în convalescență după o boală lungă. Infuzia din plantă băută cu jumătate de oră înainte de masă, previne arsurile stomacale, durerile de burtă, acumularea de gaze la nivelul intestinelor, balonarea, constipația și colicile.
Ajută ficatul
Compușii amari găsiți în țintaură pot ajuta la stimularea producției de bilă, ajutând ficatul să elimine toxinele mai rapid și mai ușor. Creșterea producției de bilă va stimula, de asemenea, procesarea grăsimilor. În plus, crește capacitatea organismului de a asimila vitaminele liposolubile. Astfel, te simți mai plină de energie.
Fierea-pământului este indicată în special în cazurile de dispepsie și diaree, însoțite de insuficiență hepatică și biliară cauzate de o dietă dezechilibrată. Se combină bine cu coaja de dracilă pentru tratamentul icterului.
Protejează rinichii
Țintaura protejează rinichii și este utilă pentru controlul vezicii urinare la persoanele în vârstă. Stimulează funcția renală, care, la rândul său, va spori eliminarea toxinelor din organism. Echilibrează hormonii care reglează tensiunea arterială. Controlează producția de celule roșii din sânge și protejează împotriva formării pietrelor la rinichi.
Sursă foto – wikipedia.com