Povești știri

Cel mai vechi mesaj găsit într-o sticlă aruncată în mare

Mulți turiști care ajung pe insule îndepărtate se amuză aruncând în mare sticle cu mesaje. Ei scriu câteva rânduri despre marile lor dorințe, despre marile lor iubiri și visuri. Dar cel mai vechi mesaj găsit vreodată într-o sticlă care a stat zeci de ani în ocean are un text cu totul special!

Se pare că cel mai vechi mesaj pus vreodată într-o sticlă care a fost aruncată în ocean are 132 de ani. Și nu este deloc un mesaj de dragoste sau de dor! Deși conținutul lui pare prozaic pentru cei mai mulți dintre noi, el este foarte important pentru cercetători.

Cel mai vechi mesaj a plutit peste 900 de km

Sticla cu mesajul respectiv a fost descoperită pe o plajă din Australia, în anul 2018. Mesajul a fost scris cu aproape 130 de ani în urmă, pus într-o veche sticlă de gin și aruncat în Oceanul Indian.

Mesajul face parte dintr-un experiment al cercetătorilor germani care încercau, mai bine de un secol în urmă, să măsoare și să noteze cursul unor curenți oceanici. Experimentul s-a desfășurat între anii 1864 și 1933. În acea perioadă se pare că mii de astfel de sticle au fost aruncate de la bordul navelor germane, iar mesajele conțineau numele navelor, data la care au fost aruncate sticlele, portul din care plecaseră navele și un chestionar la care trebuiau să răspundă cei care le găseau.

Cum a fost autentificat mesajul

Sticla a fost găsită aproape îngropată în nisip, dar mesajul făcut sul era vizibil și le-a stârnit curiozitatea australienilor care au descoperit-o.

Chiar dacă cerneala se estompase, se mai putea vedea data, 12 iunie 1886, numele navei Paula și numele portului Kardiff. Intrigați de informațiile cuprinse în mesaj, cei doi au dus sticla la Muzeul Australian de Vest, după cum notează Science Alert. Conducerea muzeului a confirmat că este vorba de un mesaj autentic și că sticla a fost într-adevăr aruncată de căpitanul navei Paula, după ce a plecat pe ruta lui din Oceanul Indian.

Din cele câteva mii de sticle aruncate de pe navele germane au fost descoperite abia vreo 600. În aceste condiții, nu se știe dacă experimentul navigatorilor germani a ajutat cu ceva.

Experimente similare au fost derulate și de marina britanică, iar cea mai veche sticlă cu mesaj aruncată de la bordul vaselor britanice a fost recuperată după 108 ani și 138 de zile.

 

 

Sursă foto – joy.com

S-ar putea să-ți mai placă și...