Dietă și sănătate știri

Cum ne controlăm poftele alimentare

Când vorbim despre mâncatul emoțional, întrebarea nu este ce mâncăm sau cât. Mai important este să vedem ce anume ne mănâncă pe noi în interior și astfel aceste emoții neprocesate care cer atenția noastră ajung să fie liniștite încă o dată prin a mânca ceva.

Un studiu al Asociației Americane de Psihologie (APA) arată că primele două surse de stres major în viața americanilor sunt locul de muncă și banii. Având în vedere că România a importat stilul de viață, alimentația procesată și consumerismul aproape la literă, putem face ușor o paralelă și să observăm că stresul legat de muncă și bani este și în România o sursă mare de suferință.

Și acum să răspundem unei întrebări esențiale în viața oricărui om de business: cum ne liniștim stresul?

Dacă privim în jur, junk-food-ul, alimentele procesate și carbohidrații răi sunt prezenți din 10 în 10 metri și în lipsa unei educații conștiente legate de propriul corp, emoții și pofte, cei mai mulți oameni aleg să mai își dea câte un ”boost” de energie cu o merdenea, o shaorma, amestecuri total nepotrivite de alimente.

Acest stil de viață, stres combinat cu lipsa de hrană vie și neprocesată, reprezintă o bombă cu ceas care va exploda în zeci de kilograme în plus, boli cronice și autoimune.

Problema cu controlul poftelor alimentare în condiții de stres și grabă este că se consumă voința pentru a controla poftele, iar voința este o energie limitată ce se consumă rapid.

Asta înseamnă ca seara vom fi complet lipsiți de putere și de energie emoțională pentru a face față poftelor și, de aceea, cei mai mulți oameni găsesc seara cel mai dificil de rezistat.

Ce se întâmplă cu alimentația în contextul muncii remote

S-a înrăutățit situația generală în contextul pandemiei care a accelerat munca remote? Nu aș putea spune că situația este radical diferită în contextul muncii hibride sau remote. Totuși, mai important este gradul de conștientizare legat de sănătate și alimentație.

Antreprenorul, managerul sau angajatul care înainte mânca junk food sau ce apucă din cauza grabei și lipsei de timp, probabil când lucrează de acasă nu își va comanda brocoli și cartofi dulci, ci va alege un meniu asemănător celui pe care îl consuma și la birou.

Poate din punct de vedere al lipsei de mișcare (depinde cum se deplasa înainte spre job), putem spune că există mai mult sedentarism. Un prieten de-al meu ce își face doctoratul pe motivația oamenilor de a mânca sănătos și a face mișcare spune un lucru foarte interesant: sedentarismul celor mai mulți dintre noi se rezolva în două moduri diferite: ori alegem un antrenor cu care să ne antrenăm (poate alături de un dietetician sau terapeut) sau alegem să mergem la doctor. Noi, ca oameni, nu suntem construiți pentru stilul actual de viață și dacă nu gătim și nu controlăm conștient caloriile, probabil ne îndreptăm spre dezastru.

 

 

Sursă foto – diet.com

S-ar putea să-ți mai placă și...