Dietă și sănătate featured știri

Specialist în medicină generală – De ce transpirăm atât de mult?

Cum știi dacă nivelul transpirației tale este unul normal, care te ajută la termoreglare, sau ai o problemă medicală? Dr. Seema Marwaha, specialist în medicină generală, îți răspunde la câteva dintre întrebările despre transpirație pe care nu ar trebui să fii nevoită să le pui!

De ce transpir?

Chiar dacă, uneori, te face să te simți (și să miroși!) un pic cam neplăcut, transpirația este una din modalitățile prin care corpul tău își menține temperatura corespunzătoare. Dar nu toată lumea transpiră în mod egal.

Uneori transpirația îmi miroase urât. Dar alteori, nu. Care-i motivul?

Corpul tău produce transpirație în câteva moduri diferite: în primul rând, există tipul inodor de transpirație, care apare în timpul unui antrenament sau când stai în soarele fierbinte. Aceasta funcționează ca un fel de sistem interior de aer condiționat al corpului tău. Gândește-te la cât de rece este pielea ta, atunci când este încă umedă de la duș. Pe măsură ce apa se usucă și se evaporă, se răcește și corpul – iar transpirația funcționează la fel.

Zonele axilare și genitale beneficiază, însă, de glande sudoripare puțin diferite. Transpirația produsă aici este mai „solidă”, iar atunci când vine în contact cu bacteriile din apropiere, va rezulta un miros distinct al corpului, mai puțin plăcut.

De ce unii dintre noi transpiră mai mult decât alții?

Unele studii au descoperit că femeile transpiră mai puțin decât bărbații, în ciuda faptului că au mai multe glande sudoripare. Motivul îl constituie masa musculară diferită la femei, față de bărbați – mai mulți mușchi echivalează cu o rată metabolică mai mare, ceea ce echivalează cu mult mai multă transpirație. Toți acești factori explică de ce unii oameni își pot stoarce de-a dreptul tricoul după o tură pe bicicleta eliptică, în timp ce alți oameni rămân complet uscați. De asemenea, trebuie să ai în vedere și faptul că, uneori, corpul tău poate produce  transpirație ca răspuns la anxietate sau stres.

În comparație cu prietenii mei, mă simt ca și cum aș fi cea mai transpirată. Cât de multă sudoare reprezintă prea multă sudoare?

Persoanele care transpiră excesiv suferă de o afecțiune numită hiperhidroză, ceea ce înseamnă că ele produc mai multă sudoare decât necesită corpul lor pentru răcire, iar transpirația lor nu este proporțională cu activitatea pe care o fac. De exemplu, ele ar putea să transpire excesiv chiar în timp ce stau liniștite la birou. Mai mult, transpirația le-ar putea picura literalmente din palme, fără nici un motiv. Între două și trei procente din populație suferă de hiperhidroză, afecțiune care răspunde la un tratament pe bază de botox sau la antiperspirante cu prescripție medicală.

În unele cazuri, transpirația poate fi cauzată de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o infecție din organism, menopauza, probleme tiroidiene sau chiar cancerul. Dacă problema transpirației este nouă, iar sudoarea este excesivă, acoperă întregul corp sau apare în timpul nopții, e bine să discuți cu medicul tău. Dacă apare însă în condiții normale, ai putea fi doar o persoană ghinionistă, transpirată în mod natural!

 

 

Sursă foto – sleepwell.com

S-ar putea să-ți mai placă și...